Hlavný chod
Pokiaľ ide o hlavný chod je slovenská kuchyňa trochu mastnejšia ako napríklad talianska alebo španielska. Veľmi často sa používa na prípravu jedál, bravčová masť alebo olej. Jednou zo špecialít, ktorá je typická pre slovenskú kuchyňu, sú halušky. Národným jedlom sú bryndzové halušky, ktoré sa podávajú s bryndzou a kúskami smaženej slaniny. Veľmi chutné a rovnako populárne sú kapustové halušky. Existuje veľa variant úprav halušiek, pretože slovenská kuchyňa má veľa regionálnych variant.
Ďalším zástupcom slovenskej kuchyne je guláš, jedlo z cibule, mäsa a ďalších zložiek ako napríklad mleté korenie, mletá paprika, majorán, čerstvá paprika, zemiaky, krupicové halušky. ktoré dodávajú jedlu zvláštnu vôňu. K mnohým druhom jedál sa podáva knedľa, vyrobená z múky a kvasníc alebo zemiakového cesta. Dôležité sú aj prílohové omáčky na báze zeleniny.
- halušky
- bryndzové halušky
- pirohy
- strapačky
- pečene buchty
- zemiakové placky
- fučka - zemiaková kaša